Keezenspel

Wie snel een blik werpt op het speelbord van Keezen, zal vast direct aan Mens Erger Je Niet denken. De vormgeving van het bord en zelfs de kleuren zijn identiek. Toch werkt Keezen net een tikkeltje anders. In Keezen speel je niet met een dobbelsteen om de pionnen vooruit te bewegen, maar met speelkaarten. Tevens wordt Keezen in teamverband gespeeld!

spelregels keezenspel

Keezen Spelregels

Het bordspel Keezen is ideaal voor iedereen die zin heeft in een leuk, eenvoudig te begrijpen spelletje dat gespeeld kan worden met een klein gezelschap. Keezen lijkt qua vormgeving en speelwijze erg op Mens Erger Je Niet!. Het verschil zit ‘m in het gebruik van reguliere speelkaarten in plaats van dobbelstenen om de pionnen vooruit te bewegen.

Lees snel verder voor alle Keezen spelregels.


Inhoud:

Leeftijd6 tot 99 jaar
Aantal spelers2-6 spelers
Speelduur45-60 minuten
MoeilijkheidsgraadMakkelijk

Hoe spel je het Keezenspel?

Keezen speel je met twee of drie teams van twee personen, dit wordt mogelijk gemaakt door de uitvoering van het dubbelzijdige speelbord. Het doel van Keezen is, net zoals bij Mens Erger Je Niet!, om als eerste alle eigen pionnen in het thuishonk te krijgen. Is het je gelukt om je eigen pionnen op de eindbestemming te krijgen? Dan mag je jouw teamgenoot naar de overwinning helpen. We nemen stapsgewijs de Keezen spelregels met je door!


Beginopstelling keezen

Maak gelijkwaardige teams en zorg dat de teamgenoten tegenover elkaar gaan zitten. Nu kiest elke speler een kleur en zet de 4 eigen pionnen op het bijbehorende starthonk; de beginvelden van de kleur. 

Vervolgens moeten de kaarten worden verdeeld. Keezen wordt in rondes gespeeld. Start je een nieuw potje? Dan krijgt elke speler in de eerste ronde 5 speelkaarten. Houd deze zo vast zodat niemand anders je kaarten kan zien! Indien de kaarten verdeeld zijn, wordt een startspeler gekozen. Vervolgens wordt met de klok mee gespeeld.

Kaartverdeling :

  • Bij 2 personen, gebruikt men 26 kaarten, van 2 symbolen van contrasterende kleuren. Bv Alle ruiten en klaveren uit het spel halen.
  • Bij de 4 persoons uitvoering, 52 kaarten, is 1 spel
  • Bij de 6 persoons uitvoering 78 kaarten, anderhalfspel, 1 spel en 26 kaarten, van 2 symbolen van contrasterende kleuren.

    Verloop van het spel

    Beurtelings gooien spelers één kaart uit hun hand op tafel. De opgelegde kaart bepaalt hoeveel vakjes jouw pion verplaatst mag worden of welke actie je moet uitvoeren. De acties die bij de kaarten horen, zijn als volgt:

    Soort kaartActie
    AasPlaats een pion op het startveld óf verplaats een pion 1 vakje naar voren
    Heer/koningPlaats een pion op het startveld
    VrouwVerplaats een pion 12 vakjes naar voren
    BoerVerruil een eigen pion met een pion van een andere speler (teamgenoot of tegenstander). Let op, dit mag niet indien een pion op het startveld staat
    VierZet een pion vier vakjes achteruit
    Overige kaartenVerplaats de pion hetzelfde aantal vakjes vooruit als wat op de kaart staat aangegeven

    Met alle pionnen in het starthonk, is het noodzakelijk om eerst een Aas of heer/koning op te gooien. Heb je geen van beide kaarten in de hand? Dan moet je deze ronde helaas aan je voorbij laten gaan en lever je al jouw kaarten in.


    Belangrijke regels: 

    Een pion op een startveld mag niet geslagen, omgeruild of gepasseerd worden. - Het is niet toegestaan om te passen. Kun je een kaart opgooien? Dan moet je dit doen, ook als dit nadelig uitpakt voor jezelf óf je teamgenoot.

    Het spel wordt in rondes gespeeld. In de eerste ronde heeft iedere speler 5 speelkaarten gekregen. Wanneer al deze kaarten zijn gespeeld en niemand meer een actie kan uitvoeren, kan ronde 2 gestart worden. Nu ontvangt elke speler 4 speelkaarten. Zijn ook deze kaarten allemaal gespeeld, dan start ronde 3 en krijgt ook iedereen weer 4 speelkaarten toebedeeld. Na 3 rondes zijn de kaarten uit het deck op. Schud deze opnieuw en geef elke speler weer 5 speelkaarten.

    Welk team als eerste alle eigen pionnen in het thuishonk weet te krijgen, wint het spel!

    Download hier de Keezen Spelregels (pdf)

    Naar boven